Hopp til hovedinnholdet

Forskning og utvikling

Se aktuelle artikler innen forskning og utvikling av havre fra Nibio, Nofima, NMBU med flere.

1000 dekar med havre er kontrollert for fremmedkorn, og alle med cøliaki kan være trygge på at de får glutenfrie havregryn.

Aksfusariose

Aksfusariose er en kornsjukdom som kan angripe alle kornarter. Sjukdommen forårsakes av sopparter innen slekta Fusarium. Ulike Fusarium-arter kan produsere en rekke forskjellige mykotoksiner (soppgifter). Grenseverdier for innhold av enkelte mykotoksiner i korn og kornprodukter til mat og fôr er fastsatt av Mattilsynet (i henhold til EU’s regelverk). Denne dyrkningsveiledningen gir, på bakgrunn av dagens kunnskap, råd om hvordan en kan redusere risikoen for utvikling av mykotoksiner i korn.

Avenantramider (AVA) er helsefremmende fenoliske antioksidanter som er unike for havre. Innholdet varierer med sort og ulike vekstforhold.

Belindas markedsandel er kraftig redusert de siste årene med 19 prosent markedsandel i 2018. 

Grønn havre

Tabell over havresortenes dyrkingsegenskaper satt opp av Mauritz Åssveen og Aina L. Russenes fra NIBIO.

Sortsforsøk i havre 2018

Resultater fra offisiell verdiprøving og andre sortsforsøk i 2018, inkludert økologiske sortsforsøk. I forsøkene på Sør-Vestlandet som er fra 2017 er det også med behandling med vekstregulator og soppmiddel.

Larvane av andre generasjon fritfluger gneg på sjølve korna som blir sterkt reduserte. I havre kan desse larvene også gnage på stilkane til greiner eller småaks. Foto: Annette Folkedal Schjøll.

Fleire viktige kornområde på Austlandet har dei siste vekene fått skadar på avlingar grunna fritfluger. (07.09.2019)

Hva skal vi spise i fremtiden, og hvordan bør vi utvikle matproduksjonen vår slik at vi sørger for nok, sunn, trygg og bærekraftig mat til verdens voksende befolkning?

Nofimasensoriker Mads Erling Pedersen blir her intervjuet av konferansier Linda Roalstad, kjent fra «Hele Norge baker». Foto: Wenche Aale Hægermark/Nofima

Nofimaforskere jobber mye med korn – med sunne kornsortene som egner seg godt for det norske klimaet. I NM i graut deltok Nofima med Forskergrøten, og i den brukes bare råvarer som Nofima har forsket på gjennom flere år.

Vi bør spise mer bygg og havre, for det inneholder så mange sunne godsaker, mener ernæringsekspertene. Men grove brød med havre og bygg blir ofte både tørre og stygge. Nå har forskerne funnet løsningen; en dæsj surdeig!

Norske kornbønder taper i dag store beløp på grunn av en liten rundorm som skader røttene og svekker avlingsveksten. Bedre kjennskap til symptomene og bevissthet rundt valg av kornsorter kan være med på å redusere angrepene.

Fenoliske syrer er en type antioksidanter som har helsefremmende og krefthemmende egenskaper. Stipendiat Anastasia Hole i matforskningsinstituttet Nofima har rettet søkelyset mot fenoliske syrer i bygg og havre.

En ny doktorgradsavhandling viser at havre er den kornsorten som best overlever i jord med lav tilgjengelighet av fosfor, et næringsstoff som er viktig gjødsel og som det stadig blir mindre av globalt.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish -�Informasjonskapsler