Hopp til hovedinnholdet

Litteratur

Alle kjenner "Jeg er havren, jeg har bjeller på", men det er også laget andre spennende ting om havre i litteraturen. Her er et lite utvalg fra barnebøker, dikt og eventyr til fagbøker og wikipedia.

Skipet som gikk like godt til lands som til vanns av Theodor Kittelsen

... Askeladden ga seg ikke for det, han ba så lenge at han fikk lov til sist. Niste fikk han ikke, var det likt seg det - men han lurte med seg et par havrelefser og en doven øltår, og la av gårde. ...

Erling Skjalgsson

Dikt av Per Sivle

For en neve havre

En cowboy har fått en hel sekk full av penger. Hesten råder cowboy til å gjemme pengene. 

Glutenfritt kjøkken

Å legge om til glutenfritt kan virke slitsomt, men det finnes et utall retter som oppfyller kravet, og noen av dem spiser du allerede!

Grøt på ville veier

I Grøt - på ville veier får vi over 70 oppskrifter på alt fra varm og trygg havregrøt og vassgraut med byggmel til kald og sunn kjøleskapsgrøt med havre og sitronyoghurt og chaigrøt med honning.

Jeppe Aakjær

Dikt av Jeppe Aakjær

Korn frå steinalder til genalder

Kornet til ein lyrikar. KORN - frå steinalder til genalder, er ei rikt illustrert bok. Forfattaren som har sådd er Åsmund Bjørnstad.

Boka tar for seg korleis historia til kornet er vevd inn i sivilisasjonane som har bygd på det, fram til i dag. Biologiske eigenskapar og mutasjonar vi har møtt på tallerken og i gryta, er evolusjonsbiologi god som nokon. Dei finst i språket, i religion og kultur, i forskjellar mellom samfunn og i global politikk i dag. Dei stivelsesrike grasfrøa vi har levd av i tusenvis av år, vil vi òg avhenge av framover – men korleis?

Visste du at det er 177 personer som har Havre som etternavn i Norge?

Navnestatistikken, Statistisk Sentralbyrå

Åsmund Bjørnstad

Dikt av Åsmund Bjørnstad

Wikipedia

Norsk Havreforening har bidratt til en fyldig artikkel om havre på Wikipedia.

Olav Aukrust

Dikt av Olav Aukrust fra "Hamar i Hellom" 1926

Jonas Lie

Dikt av Jonas Lie

Ei historie frå Voss.

Ved Mjøsa

Ved Mjøsa skjer det uventede ting. Ronny Ramp er ferdig med skoledagen og rusler ned til sjøen.

Vårt daglege brød

Bak dei krava som bakaren stiller til godt brød og bryggeria til godt øl, ligg genetiske variantar som menneske har merka seg, tatt vare på og utvikla. Gjennom meir enn ti tusen år har ulike samfunn jorda rundt dyrka fram eit stort biologisk mangfald i våre viktigaste kulturplanter.

Åkeren på Manhattan

Odar om natur og menneske. Agnes Denes (f. 1931) er ein amerikansk konseptkunstnar og pioner innan økologisk land art. Våren 1982 sådde ho installasjonen Wheatfield - ein konfrontasjon - ein åker med åtte mål kveite på ein fyllplass rett ved World Trade Center på Manhattan.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish -�Informasjonskapsler