top of page

Glutenfrie havregryn til jul

FERDIG PAKKET: UR-kraft glutenfri lettkokte havregryn er straks tilbake i butikkene. Foto: Norgesmøllene.

I høst har spesialproduktet «Glutenfrie havregryn» vært utsolgt. Dette viktige produktet av norsk havre til personer som ikke tåler gluten er nå på vei ut til butikkene.


Pressemelding fra Norsk Havreforening


Noen få bønder i Arendal og Ramnes dyrker til sammen 2 000 tonn glutenfri havre hvert år, vanlig havre som er helt fri for innblanding av andre kornslag, og dermed glutenfri. Luking i åkeren, grundig renhold og nøye kontroll på logistikken gjør produksjonen kostbar og krevende. Les mer om den hos Norsk Landbruksrådgiving.


Denne rene havren er råvare til produksjon av AXA Bjørn Glutenfrie Havregryn hos Lantmannen Cerealia i Moss og Urkraft Glutenfrie Havregryn hos Norgesmøllene i Skien.

Mattilsynet har satt en grense på maksimalt 20 mg gluten pr kg glutenfri havre. Det betyr at det ikke kan være mer enn et par hvetekorn pr kilo havre.


Cøliaki og hveteallergi er viktige diagnoser




– Hvis man har mistanke om at man ikke tåler gluten, bør man absolutt gå til legen for å få stilt en diagnose. Det er en lang prosess som begynner med at man tar en blodprøve, forteller Lise Friis Pedersen, seniorrådgiver ernæring i Norsk cøliakiforening. Forskning antyder at 1 – 2 prosent av den norske befolkningen har cøliaki. Det er færre som har hveteallergi. Les mer om diagnoser på nfc.no.


Havre er naturlig fri for gluten

Norske bønder dyrker hvert år nesten 300 000 tonn havre. Av det blir 10-12 prosent brukt til mat, ca 7 kg pr person i Norge. Resten brukes som dyrefôr. Mange kornbønder dyrker også andre kornslag i sitt vekstskifte. Det kan derfor være små mengder av andre kornslag blandet inn i vanlig havre. I havre levert til produksjon av vanlige havregryn får bonden trekk i prisen om flere enn ett av hundre korn kommer fra en annen art.


I havremølla blir havrekorna sortert etter størrelse, og fremmede arter blir i stor grad sortert bort. I analyser som medlemsbedriftene i Norsk Havreforening har gjort, har innholdet av gluten i vanlige havregryn blitt målt til fra 20 til 100 mg pr kg. Dette kan sees i sammenheng med Mattilsynets krav til bearbeidede matvarer med «svært lavt gluteninnhold», der grensen er satt til maksimalt 100 mg gluten pr kg. Norsk Havreforening understreker at dette ikke er garanterte verdier, og at enkelte partier vanlige havregryn kan ha høyere forekomster av gluten enn 100 mg pr kg.


Gluten er en gruppe proteiner som finnes hvete, rug, bygg, spelt, emmer og enkorn, og som gir brødmelet gode bakeegenskaper. Vanlig hvetemel inneholder 10 – 15 prosent gluten, det vil si 100 000-150 000 mg gluten pr kg, og det er 2 – 3 gram gluten i en vanlig brødskive på 40 gram.


Behov for mer glutenfri havre


– Havre er sunn mat, som mange har god nytte av å spise, både i forhold til blodsukker og kolesterol. Vi i Norsk Havreforening er opptatt av at også de som ikke tåler gluten skal få de produktene de trenger. Derfor oppfordrer vi våre medlemmer både blant bønder og industribedrifter til å følge med i markedet, og øke produksjonen av glutenfri havre når det er behov for det, slik det ser ut til nå. Samtidig vil vi også peke på at dette er en kostbar produksjon som er utsatt for skiftende værforhold. Det kan derfor være nødvendig å supplere med import enkelte år, sier Åsmund Bjørnstad, styreleder i Norsk Havreforening og professor emeritus i plantefag ved NMBU.


Må importere mathavre i år

Stort sett er vi selvforsynte med mathavre, og i år vil norske forbrukere spise totalt 36 500 tonn. Men etter den våte kornhøsten er det bare godkjent 13 000 tonn norsk mathavre av en total produksjon av 287 000 tonn norsk havre. Dette er ifølge prognosen fra markedsregulator Felleskjøpet Agri pr 14. november i år. Det blir derfor nå gitt en kvote for import av 23 500 tonn mathavre. Gjennom denne kvoten vil det også bli importert noe økologisk og glutenfri havre.



– Den glutenfrie havren vil komme tilbake i butikkene før jul, lover Vidar Haugsdal, leder for kommunikasjon og bærekraft i Norgesmøllene, som i disse dager produserer og pakker glutenfrie havregryn. Nå gjenstår kun analyser før produktet sendes til grossist.

Bilder av havre på åkeren finnes på https://www.norskhavre.no/bilderavnorskhavre. Navn på fotograf må oppgis. Det er knyttet til hvert enkelt bilde. Bilder av poser med glutenfri havre finnes her: https://www.norskhavre.no/produkt-vare/glutenfrie-havregryn





Relaterte innlegg

Se alle

Meir havre

I Dag og Tid nummer 1/24 set Siri Helle søkjelyset på norsk havre og etterlyser større mangfald i sortar og produkt av havre. Nettopp!...

Comments


bottom of page